Nieuws
Groene agenda
Opinie
Nieuwsbrief
Pers

25.06.2015

Composteren in de Frans Halsstraat

vlnr buurtbewoner Wienik Everts, Rowin Snijder van Le Compostier en Peter Jan Brouwer
vlnr buurtbewoner Wienik Everts, Rowin Snijder van Le Compostier en Peter Jan Brouwer
 

Interview met bewoners van de Frans Halsstraat die hun gft composteren in wormenbakken op straat.

Honderden wormen krioelen rond om handenvol groente-, fruit- en tuinafval te verorberen en om te zetten in compost.

“We verzamelen GFT-afval en hergebruiken dit in de vorm van compost in onze bloembakken en tuintjes”, legt initiatiefnemer Peter Jan Brouwer uit. Tien families in de straat voeren wekelijks groente-afval, koffiedik en snoeiafval aan de wormen. “Er is zoveel animo voor dat ik deelname van andere belangstellenden moet afwijzen. Anders overvoeren we de wormen: er moeten dus eerst nieuwe bakken bij.”

Leren composteren

Drie jaar geleden begon zijn interesse voor composteren. Een combinatie van luiheid, drang naar goedkopere potgrond en lol heeft hem gemotiveerd om een alternatief te zoeken. Het eerste ‘compostproject’ van Peter Jan vond plaats in zijn eigen meterkast en is nu uitgegroeid tot een buurtinitiatief. “Ik hoef nu geen zware vuilniszakken naar beneden te sjouwen, geen dure grond te kopen en ik heb er plezier in.”

Een bericht op de Facebook-pagina van de buurt zorgde voor een golf van enthousiasme. Daarna verliep de subsidieaanvraag bij stadsdeel Zuid spoedig en binnen zes weken stonden de bakken in de straat. “Ik had een handleiding om wormenbakken te maken gevonden op het internet. Toen heb ik een cursus gegeven aan mijn buren en inmiddels hebben we twee van de drie bakken zelf gemaakt.”

Tussen de twee plastic bakken staat er één van hout. Die is neergezet na een samenwerking met Rowin Snijder van Le Compostier, een bedrijf dat houten compostbakken maakt. Al deze compostbakken bestaan uit stapelbakken met gaatjes. De wormen kruipen door de gaatjes van laag naar laag, bak naar bak, totdat er niks meer te eten valt. Vervolgens strooien de bewoners het geproduceerde compost uit over hun geveltuintjes of bloembakken.

Lessons learned

“Ik woon al dertig jaar in de Pijp”, vertelt Peter Jan. “Dankzij dit initiatief heb ik meer buren leren kennen dan in de jaren daarvóór. Het verbetert de sfeer en is echt een cadeautje voor de buurt.”

Natuurlijk zijn er soms onverwachte hobbels waar de buurt op stuit. Zo gooide een restaurant in de buurt met alle goede bedoelingen pasta in de bakken. Het risico op ratten neemt daardoor toe. Verder liep na een hevige regenbui de wormenbak vol met water. “Maar daar leer je van en dan bedenk je gaandeweg oplossingen”, zegt Peter Jan nuchter. Het resultaat mag er zijn, want sinds hij oplet wat hij weggooit en recyclet, zet hij niet twee vuilniszakken in de week op straat, maar slechts eentje in drie weken.

Voedingsbodem

“Mijn droom is om dit initiatief uit te rollen over de hele stad”, zegt Peter Jan enthousiast. Samen met Rowin is hij een plan aan het ontwikkelen om ondergronds te composteren. De buren krijgen dan een sleuteltje zodat ze hun afval in de container kwijt kunnen, zodat er geen ander soort afval in belandt. “We zijn nu op zoek naar subsidie voor het prototype.”

Tenslotte is er vanuit de stad vraag naar een oplossing voor GFT-inzameling. Volgens Peter Jan willen bewoners graag meedoen en is het thema grondstoffen ook nog eens hip. “Er is een voedingsbodem voor. Nu aan de slag!”

Interview: Raksha Hoost, projectleider bij De Gezonde Stad

Groene Gids

Wil je meer weten over Buurtcomposteren Frans Halsstraat? Kijk voor de gegevens in onze Groene Gids. Zie ook de Facebookpagina van Buurtcomposteren.