Discussieavond: 'Grond'rechten?

Met een radicale verbeelding en innovatieve perspectieven van experts en kunstenaars wordt er gezocht hoe de uitputting van de aarde tegen te gaan.

Discussieavond: 'Grond'rechten?

We weten dat we onze aarde aan het verwoesten zijn, maar lijken niet in staat om een duurzame oplossing te vinden. Iedere dag gaan meer en meer jongeren de straat op om te eisen dat klimaatverandering wordt aangepakt door overheden. Maar het is ónmogelijk om te praten over de grote problemen van deze tijd – klimaatverandering, migratie, voedsel en veiligheid – zonder het te hebben over de manier waarop we omgaan met de bodem.


Tijdens deze avond gaat Willem Ferwerda (CEO Commonland) in op hoe de mens zich verhoudt tot de grond onder zijn voeten – en hoe de relatie tussen mens en natuur hersteld moet worden. Socrates Schouten (Waag) presenteert voorbeelden van burgerinitiatieven die zelf het heft in handen nemen binnen de Chamber of Commons. Ambassade van de Noordzee onderzoekt daarnaast de vraag; Wat als we landschappen, rivieren óf de Noordzee in dit geval rechten zouden toekennen, net als mensen? Een avond over onze omgang met de bodem.

Met o.a.

Willem Ferwerda is CEO van Commonland, een organisatie die de natuur, de bodem en de landbouw wil herstellen in grote, onleefbaar geworden gebieden. Hij is als adviseur of bestuurder betrokken bij verschillende internationale organisaties op het gebied van natuur en duurzaamheid.

Jackie Lebo is schrijver, producent en fotograaf en is hoofd van het Content House Kenia. Ze initieerde het project ‘Return tot he Cradle of Mankind’, waarin kunstenaars uit Turkana en Nairobi verhalen uit het gebied vertalen voor een breed publiek. Turkana wordt gekweld door grote problemen door de recente vondst van ondergronds water, olie, en grote droogte – waardoor de stammen die het gebied bevolken er nauwelijks meer kunnen (over)leven. Lebo laat zien waarom lokale problemen globale impact hebben, en de situatie aldaar óók ons aangaat.

Thijs Middeldorp is initiator van Het Parlement der Dingen en de presenteert tijdens deze avond een concrete casus; de  Ambassade van de Noordzee. Uitgangspunt van deze bijzondere ambassade: de zee is van zichzelf. Vertegenwoordigers presenteerden de Noordzee als onafhankelijke entiteit, als eigen politiek lichaam met zelfbeschikkingsrecht vanaf 2030.

Socrates Schouten is onderzoeker en projectleider bij Waag, instituut voor technologie en samenleving te Amsterdam, en ontwikkelde o.a. ‘The Chamber of Commons’. In dit programma geeft Waag aandacht aan de verdieping van de commons door het in kaart brengen van verschillende initiatieven. Tijdens deze avond laat Schouten zien hoe burgerinitiatieven hét redmiddel kunnen zijn in het hervormen van de relatie tussen mens en bodem.

Meer informatie en tickets via de website van De Balie.
 

do 14 februari 2019
“Lieve boom, ik verlang zo naar je!”
Vandaag is de dag van de liefde! Wat nou als je vandaag niet dat ene mooie meisje of die leuke man een berichtje wilt sturen, maar je oog hebt laten vallen op die breed geschouderde Moseik, die charmante Appelboom of die moeilijk te doorgronden Walnoot?
Lees verder
Groene agenda
Meer berichten
ma 22 april 2019 - 12:00
Natuur & Milieumarkt Sarphatipark
Kom naar de Natuur & Milieumarkt in het Sarphatipark. Al meer dan 25 jaar kun je er (biologische) planten kopen, inspiratie opdoen voor een nieuw tuinseizoen, elkaar ontmoeten en leuke buurtinitiatieven ontdekken.
Lees verder