Groenten verbouwen in de stad, hoe gaat dat? Lees onze moestuintips!

Je eigen groenten verbouwen is niet alleen heel leuk, urban farming is ook nog eens heel goed voor de stad. Bovendien, niets is lekkerder dan je eigen verbouwde groenten eten toch? Lees hier onze tips hoe je zelf aan de slag kan in de moestuin! 

Meer moestuinen in de stad

Goed nieuws! Uit onze Gezonde Stad Monitor blijkt dat het aantal stadslandbouw locaties met bijna een derde is toegenomen sinds 2013. Dat is een goede ontwikkeling, want moestuinen hebben vele voordelen voor de stad. Al die tuintjes maken de stad groener. Daarnaast brengen ze je weer in contact met je buren en met je voedsel. Groen, gezellig en lekker buiten, niet slecht toch? 

Moestuin

Aan de slag in de moestuin

Voel je je al die stadsboer met dat grassprietje in je mond, die staat te popelen om zijn of haar vingers in de aarde te steken? Mooi, want je kan op verschillende manieren aan de slag! Amsterdam kent vele stadslandbouw initiatieven waar je je bij aan kunt sluiten. Één van de locaties is Mijnstadstuin bij de Tuinen van West. Een andere is het collectief I can change the world with two hands of Stadsboeren. Je kan natuurlijk ook een kijkje komen nemen in onze eigen Tropentuin in de achtertuin van het KIT. 

Voor een overzicht van alle initiatieven kun je terecht op Van Amsterdamse Bodem of op deze kaart van de gemeente.

Doe het zelf

Hoe bouw ik mijn eigen moestuin?

Natuurlijk kan je ook zelf aan de slag in je tuin, op je dak of op je balkon! We geven je een aantal handige tips over hoe je dat het beste aan kunt pakken.

  1. Het bouwen van je eigen bak is eenvoudig: neem een pallet, zet daar twee bakranden op, leg worteldoek op de bodem van de bak en stort deze vol met zwarte aarde. Wel biologisch natuurlijk van bijvoorbeeld KWEEK. Kijk ook op de website van Makkelijke Moestuin voor meer bouwtips.
  2. Koop bio-zaad via de Bolster.
  3. Doe de zaadjes niet meteen in de grond, maar laat ze eerst opkomen achter glas. Kijk hierbij altijd eerst goed naar de zaaikalender voor wanneer je wat moet zaaien (en oogsten).
  4. Heb je niet zoveel ruimte? Op je balkon kan je natuurlijk ook de hoogte in of werken met een balkonbak.
  5. Zorg uiteraard voor voldoende water, zonlicht en een dagelijkse portie liefde.
  6. Maak je moestuin nog leuker met een insectenhotel of compostbak.

 

Tenslotte, neem een moment voor je eerste oogst en voel dat overwinningsgevoel dat je groenten uit eigen tuin eet. Maak er bijvoorbeeld een lekkere zomerse salade van die je met je vrienden, buren of mede-tuinders opeet. 

Neem contact op met Tim
Tim is Community & Communicatie Manager

Tim de Broekert is onze Community & Communicatie Manager. Hij zorgt voor onze community en is bij De Gezonde Stad verantwoordelijk voor alle communicatie en content creatie. "Een gezonde stad is mogelijk als iedereen mee doet!". Tim heeft hiervoor bij verschillende communicatiebureaus gewerkt en is ook bekend van het urban farming collectief ‘Stadsboeren’. Werk jij aan een duurzaam initiatief of project? Wil je samenwerken met De Gezonde Stad? Of heb een persaanvragen, neem contact met hem op!

06-51788398 tim@degezondestad.org
do 14 februari 2019
“Lieve boom, ik verlang zo naar je!”
Vandaag is de dag van de liefde! Wat nou als je vandaag niet dat ene mooie meisje of die leuke man een berichtje wilt sturen, maar je oog hebt laten vallen op die breed geschouderde Moseik, die charmante Appelboom of die moeilijk te doorgronden Walnoot?
Lees verder
Groene agenda
Meer berichten
ma 22 april 2019 - 12:00
Natuur & Milieumarkt Sarphatipark
Kom naar de Natuur & Milieumarkt in het Sarphatipark. Al meer dan 25 jaar kun je er (biologische) planten kopen, inspiratie opdoen voor een nieuw tuinseizoen, elkaar ontmoeten en leuke buurtinitiatieven ontdekken.
Lees verder