Zero Waste Lab

Het Zero Waste Lab is een buurtlab voor het inzamelen en upcyclen van gescheiden afval. In jouw afval zitten namelijk vele grondstoffen die weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat we goed scheiden. Bij het Zero Waste Lab kan je terecht met al jouw afval in ruil voor een mooie beloning!

Zo wordt afval scheiden leuk en waardevol

Het Zero Waste Lab is een buurtlab voor sociale en circulaire innovatie. Hier lever jij je gescheiden afval in in ruil voor waardemunten die je kunt verzilveren bij ondernemers uit de buurt. Bijvoorbeeld voor een gratis kopje koffie of korting op verse groente en fruit, kleding of een tweedehands fiets. Het ingeleverde afval wordt hergebruikt, gerecycled of geupcycled. Zo werken wij samen met the Upcycle die in hun sociale werkplaats weer nieuwe producten maakt van jouw afval. Op deze manier maken we afval scheiden leuker en zorgen we ervoor dat waardevolle grondstoffen niet verloren gaan. 

Waarom?

Waarom afval scheiden zo belangrijk is

In Amsterdam wordt slechts 28% van al het afval gescheiden, terwijl dit in de rest van Nederland gemiddeld 51% is. De doelstelling van Amsterdam is om 65% van ons huishoudelijk afval te scheiden in 2020. Belangrijk, want in dit afval zitten dus belangrijke grondstoffen. In 2020 willen we drie keer meer grondstoffen uit ons afval halen. Tijd dus voor actie! In Met het Zero Waste Lab willen we hier aan bijdragen en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken, door het leuker te maken voor jou om je afval gescheiden in te leveren. 

65%
Doel
In 2020 moet 65% van al het afval gescheiden in Amsterdam worden.
28%
Werkelijkheid
Amsterdam scheidt nu nog maar 28% van haar afval.
Hoe?

Zo werkt het!

1. Verzamel je gescheiden afval
Kom langs bij een Zero Waste Lab en schrijf je in. Van ons krijg je jute zakken mee waarin je thuis je gescheiden afval kunt verzamelen. In het Zero Waste Lab ontvangen we graag jouw zakken met papier, karton, schoon (!) plastic, PET plastic, textiel, e-waste (kleine huishoudelijke apparaten met een stekker), batterijen, lampjes (geen tl-buizen) en latex verf. 

2. Lever je gescheiden afval in
Als jouw jute zak vol is met gescheiden afval, lever je hem in bij het Zero Waste Lab. In ruil voor je volle jute zakken krijg je van ons kortingsmunten.

3. Verzilver je waardemunten
Je verdiende munten kun je verzilveren bij meer dan 26 ondernemers in Amsterdam Oost, Centrum en Noord. Elke deelnemende ondernemer biedt een actie of korting aan in ruil voor onze munten. 

Dus, zien we je in het Lab?

Bekijk hier de volledige website van Zero Waste Lab

Meer informatie

Meedoen en op de hoogte blijven?

Wil jij meedoen met ons Zero Waste Lab en op de hoogte blijven van dit project? Laat het ons weten! 

 

Wij gaan uiteraard zorgvuldig met jouw gegevens om, lees hier meer over in onze privacy statement.

Bedankt, wij hebben je bericht ontvangen!
Neem contact op met Bonnie
Bonnie is Projectleider

Bonnie Joosten werkt sinds februari 2015 als projectleider voor De Gezonde Stad. Zij is verantwoordelijk voor de projecten rondom het thema 'grondstoffen'. Ook is zij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties met onze partners. Ze heeft niet alleen een hart voor Amsterdam, maar ook voor duurzaamheid. Een gezondere stad, samen met partners en bewoners, is haar missie. Bonnie heeft jarenlang in het buitenland gewoond en gewerkt en de laatste jaren werkte zij voor NS International.

06-28283962 bonnie@degezondestad.org
Thema
Grondstoffen
De Gezonde Stad wil het makkelijker en leuker maken voor bewoners om afval te scheiden. Omdat we dan deze waardevolle grondstoffen weer opnieuw kunnen gebruiken voor iets anders.
Lees meer
Project
Act on Your Carbon Impact!
De Gezonde Stad biedt trainingen aan om jouw CO2-footprint te verlagen.
Lees meer
Blog
De tip om goed plastic te scheiden
Om het makkelijk voor je maken, geven we je de komende tijd praktische tips voor het scheiden van afval. Deze keer is het de beurt aan plastic!
Lees meer